Ganoderma élettani hatásai

A pecsétviasz gomba (ganoderma lucidum) gyógynövénykényt való használata több mint 4000 éves múltra tekint vissza a kínai társadalomban. Immunrendszert erősítő, állóképességet javító hatása miatt a legjobb hatású gyógynövényként tartják számon ma is, amely jelentősen növeli a szervezet öngyógyító képességét.

Bővebben...

Vacsora frissen, gyorsan, egészségesen!

A reggeli a legfontosabb étkezés, de semmiképpen nem elhanyagolható a vacsora jelentősége sem, hiszen se éhesen se teli gyomorral sem jó aludni. Mihaldy Kingával az OÉTI Dietetikusával, Élelmiszer minőségbiztosító agrármérnökkel beszélgettem, vajon akkor mit is készítsünk magunknak vacsorára.

Bővebben...

Ünnepi lakoma

A Karácsony a keresztény egyház egyik legnagyobb ünnepe. Jézus születését a 4. század óta december 25-én ünneplik. A karácsony és az újév ünnepe és étkezési sajátosságai. A keresztény étkezési kultúra legtöbb elemét az ünnepekben találjuk meg. Az egyházi év az Adventtel indul, amely november 30-ához legközelebb esõ vasárnappal kezdõdik, és december 24-ig tart. Az Advent a karácsonyi készülõdés idõszaka, amihez számos népszokás tartozik.

Bővebben...

Téli súlytöbblet

A vitaminhiány mellett a téli étkezések másik problémája a tavaszra megjelenő többletkilók. Egy-két kiló felszedése természetes folyamat, ezért nem kell az egész telet végigkoplalni, mivel a jobb idő beköszöntével ezt a kis többletet általában gyorsan le is adjuk. Azonban ha nagyobb súlygyarapodásról van szó, annak valószínűleg táplálkozási, illetve életmódbeli okai vannak. A táplálkozási okok leggyakrabban abból erednek, hogy ilyenkor jobban kívánjuk a nehezebb, laktatóbb, sokszor zsírosabb ételeket, mint nyáron, és a karácsonyi ünnepek, téli disznóvágások is jó alkalmat szolgáltatnak a túlzásba vitt étkezésekhez.

Bővebben...

Téli depresszió

A nyár az emberek nagy részének napfényt, vízpartot, nyaralást, pihenést, kellemes esti sétákat jelent, így a tél beköszöntével ezek nélkülözése enyhe depressziós tünetekhez vezethet. A sötét, borús, esős napokon a lakásból sincs kedvünk kimozdulni, és a természetes napfény hiányában szerotoninszintünk is kisebb lehet, ami hozzájárul a depressziós tünetek megjelenéséhez.

Bővebben...

Daganatok

Mi is pontosan a rák ?
A daganatok kialakulása
Daganatképző sejtek bármely szöveti sejtből kialakulhatnak, ha mutagén (egy gén megváltozását okozó) hatásnak vannak kitéve, és valóban meg is történik a sejt DNS-ének mutációja. Természetesen a genetikai anyag nem minden változása vezet valóban tumoros elfajuláshoz, csak ha a DNS olyan pontjain történik, amelyeknek a sejtosztódás lezajlásában, szabályzásában döntő szerepe van.

Bővebben...

Derékfájás

A mozgásszervi járóbeteg rendeléseken igen gyakran panaszolják a páciensek, hogy évek óta fáj a hátuk: annyira nem, hogy gyógyszert szedjenek, de azért megkeseríti a napjaikat és éjszakáikat. A betegek között ráadásul sok az iskoláskorú és az irodai alkalmazott. Sokan tudják, hogy a helytelen testtartás vezet a fájdalmakhoz, de azt kevesebben, hogy milyen könnyen kiküszöbölhetőek az elváltozások. Radován Ildikó gyógytornásztól megtudhatjuk az igazságot.

Bővebben...