Derékfájás

A mozgásszervi járóbeteg rendeléseken igen gyakran panaszolják a páciensek, hogy évek óta fáj a hátuk: annyira nem, hogy gyógyszert szedjenek, de azért megkeseríti a napjaikat és éjszakáikat. A betegek között ráadásul sok az iskoláskorú és az irodai alkalmazott. Sokan tudják, hogy a helytelen testtartás vezet a fájdalmakhoz, de azt kevesebben, hogy milyen könnyen kiküszöbölhetőek az elváltozások. Radován Ildikó gyógytornásztól megtudhatjuk az igazságot.

A hátfájdalmak leggyakoribb oka felnőtteknél és a gyerekeknél is a tartási rendellenesség, a törzs és a végtagi izomzat közti egyensúly megbomlása. A sok ülés során a törzs elülső izmai megrövidülnek, ezzel együtt a hátizmok elgyengülnek és megrövidülnek, és ez a torzulás akár már fájdalmat is okozhat. Ha végignézzük, hogy ülőhelyzetben hogyan használjuk az izmokat és ízületeket, érdekes felfedezésekre juthatunk.

- Kezdjük a talppal, hiszen ennek izmait alig használjuk, amikor egész nap a számítógép előtt ülünk vagy autót vezetünk. Lábboltozatunk ezért megsüllyed, ez pedig visszahat a gerinc statikájára.
- Tovább haladva: a lábszár a térd és a csípő ízület folyamatosan be van hajlítva, ezzel a vér útja akadályba ütközik, a keringés lassul, és ez ritkán ugyan, de akár lábszárfekélyhez is vezethet. Persze a visszeresedés és a trombózis sokkal gyakoribb, főleg a nőknél. 
- A számítógép előtt ülve akaratlanul is elfordítjuk a törzsünket a klaviatúra, az egér helyzete miatt, és a helyzetet még tovább rontja, hogy a fejünket előrebillentve, és szintén egyik oldalra fordítva tartjuk, ahogy a monitort nézzük. Tehát az általános irodai testhelyzetben, nem csak az izomegyensúly bomlik meg, hanem a mellkas összenyomódása miatt romlik a légzésfunkció is, ami az elégtelen - főleg perifériás - keringési viszonyokat tovább rontja. 
- A helytelen fejtartás miatt pedig, látásromlás, fülzúgás és fejfájás is előfordulhat. 
- A karok és a váll helyzete is nagyon fontos, hiszen, ha nem támasztjuk alá a vállunkat, a folyamatos izomfeszülés is rossz hatással van az izomegyensúlyra.
- A helytelen tartás miatt kialakult általános keringés lelassulás hosszútávon csontritkuláshoz vezet, ami igen csak megnehezíti az ember életét, és nagyon sok súlyos következménnyel jár.

Ne hagyja magát!
Bár a megelőzés nem egyszerű, de kis odafigyeléssel a komoly problémák elkerülhetőek, akár könnyen végrehajtható gyakorlatokkal is!

- Tegyünk a talpunk alá egy kis labdát és gurigázzunk vele munka közben, ez senkit nem zavar, és kiválóan karban tartja a talpizmokat.
- A boka, a térd, a csípő és a könyök ízület legyen derékszögben munka közben.
- Óránként álljunk fel és nyújtózkodjunk, sétáljunk el a hűtőig vagy a konyhába, igyunk egy pohár vizet: ezzel jót teszünk a vázrendszerünknek és a keringésünknek, valamint biztosítjuk a napi folyadékbevitelt is.
- Csináljunk többször fejkörzést, emeljük meg a vállainkat és engedjük le.
- Amennyiben megtehetjük, válasszunk ergonómiailag elkészített klaviatúrát, melyben a kezünknek speciálisan kialakított hely van, ezzel kíméljük kisízületeinket, és javítjuk a perifériás keringést a kezünkben.
- A legfontosabb prevenció a mozgás, mind gyermek mind felnőtt korban. Szinte minden mozgásfajta ajánlott, de leginkább a dinamikus izommunkát ajánlom. A csontritkulás kivédésére kiváló a kocogás, a futás és a kerékpározás, mely a tüdőkapacitást javítja. Javaslom még az úszást, főleg a hát- és gyorsúszás nemekben.

Kelemen Éva

forrás: www.beh.hu